Kada se odlučiti za cjelogodišnje gume, a kada za zimske?

Bez autora
Sep 17 2024

Protekla sedmica podsjetila nas je u nekim dijelovima zemlje na gotovo pa zimske uslove na cestama, a mnogi se vozači pitaju: "da kupim cjelogodišnje gume i vozim se cijelu godinu, ili da kupim zimske gume, samo za zimu?"

"Trebam li uopšte prema zakonu, ako nemam lance za ljetne gume, postaviti zimske gume? Što ako na svom automobilu već imam cjelogodišnje?".

Ali, da biste razumjeli koje će vam gume trebati, prvo trebate znati razlike između zimskih i cjelogodišnjih guma. Pritom su i potrebe svakog vozača različite zavisno o vremenu, podnevlju gdje vozi te posredno, uslovima na putevima s kojima se susreću tokom godine.

Zimske gume lako se mogu prepoznati po simbolu planine i pahulje na bočnoj strani. Obično imaju mnogo proreza u gaznom sloju koji djeluju kao oštre ivice i smjesu gaznog sloja koja ostaje savitljiva na niskim temperaturama. Zimsko prijanjanje dolazi s nekim ustupcima potencijalno kraćeg trošenja gaznoga sloja i određenim kompromisom u upravljanju i prijanjanju na očišćenim cestama.

Cjelogodišnje gume

Ove gume predstavljaju kompromis, omogućuju relativno tihu vožnju, dug vijek trajanja i uštedu goriva, pa nije ni čudo zašto su sve popularnije. Cjelogodišnje gume nude i svestrane performanse u svim usloviima na cesti jer su dizajnirane za rad u različitim uslovima, uključujući mokre puteve i laganu zimsku vožnju. Nude kombinaciju prednosti ljetnih i zimskih guma. Dakle, za svakog ko ima prosječni automobil i smatra se prosječnim vozačem to je pravo rješenje.

Da li to što su spremne i za ljeto i za zimu znači da gume za sva godišnja doba kombinuju najbolje mogućnosti ljetnih i zimskih guma? Nažalost, ne. U nastojanju da pruže dobre performanse u mnogim uslovima, cjelogodišnje gume imaju tendenciju neostvarivanja maksimalnih ljetnih i zimskih performansi.

Šta to znači? To znači da gume za sva godišnja doba neće pružiti istu količinu ekstremnog prijanjanja i oštrog upravljanja kao ljetna guma. Isto tako, guma za sva godišnja doba nije dizajnirana za ekstremne zimske uslove vožnje po snijegu i ledu.

Koje gume je onda najbolje koristiti?

Rješenje pitanja guma za sva godišnja doba naspram zimskih zavisiće o tome gdje živite i u kojim uslovima vozite. Ako svake godine vidite samo nekoliko snježnih naleta, a skliske, zaleđene ceste više su slučajnost nego godišnja muka, cjelogodišnje gume su vjerovatno pravi izbor.

Ali ako vozite u gorskim krajevima i znate da postoje periode kada su zaleđene ili zasniježene ceste problem, postavljanje zimskih guma nije pretjerana mjera opreza - to je bitna sigurnosna mjera koja bi vam mogla spasiti vrijeme, trošak pa čak i život.

Nadalje, kada postavljate zimske gume za zimsku sezonu, uvijek postavite cijeli set. Samo mijenjanje prednjih guma povećava vjerovatnoću da će zadnje gume proklizati. Isto tako, samo postavljanje guma za snijeg na zadnje točkove može uzrokovati gubitak trakcije prednjih guma i onemogućiti upravljanje vozilom.

Zaključak: cjelogodišnje gume više nisu zanemariv faktor, vozači se za njih odlučuju više razloga, ali prvenstveno zbog činjenice da novije generacije takvih guma imaju sve bolje performanse u različitim uslovima, zavisno o godišnjem dobu.

Za cjelogodišnje gume vozači se odlučuju i zbog troška: cijena seta zimskih guma nije zanemariva ali opet je prihvatljivija od dva seta guma. Tome treba pridodati i trošak izmjene, a neki od vozača primorani su plaćati i skladištenje.

Savjet za kraj: nema sumnje da cjelogodišnje gume donose komoditet i uštedu. Ali po pitanju performansi zahtijevaju određeno odricanje prihvatljivo uglavnom za vlasnike manjih automobila srednjih performansi koji godišnje prelaze manje kilometara i ne hvataju se u koštac s mogućim ledom i obilnim snijegom na cesti.

Ukratko

Zimske gume nude bolje performanse na snijegu i ledu: Zimske gume bolja su opcija u područjima sa snijegom i ledom.

Gume za sva godišnja doba najbolje odgovaraju područjima bez značajne razlike između ljeta i zime; područjima gdje postoji mala ili nikakva razlika između ljeta i zime

Gume za sva godišnja doba dobre su za korištenje tokom cijele godine, ali počinju se brže trošiti kada su izložene ekstremnim uslovima.

Zimske gume imaju posebnu gumenu smjesu gaznog sloja koja je dizajnirana da ostane fleksibilna na nižim temperaturama, što omogućuje bolju trakciju tako da se možete zaustaviti do 40 odsto ranije od guma za sva godišnja doba.

Zimske gume zapravo imaju bolju trakciju na -10°C nego gume za sva godišnja doba na +4°C.

Zimske gume takođe imaju veću dubinu gaznog sloja i različite uzorke koji su dizajnirani da vam pomognu u vožnji kroz snijeg i bljuzgavicu, prenosi "Jutarnji"

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik